HTML

fog ez látszani?

ez az a blog...

ahol lerakom a magyar demokrácia katedrálisának alapkövét. Jóllehet, egyáltalán nem vagyok az a világ folyásába beavatkozós fajta. De ezt történetesen megígértem a gyerekeimnek. Bizony, néha ilyen apróságokon múlnak a dolgok...

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Friss topikok

  • Porta Logica: Alább amellett fogok érvelni, hogy az "igazság megismerése" és az "igazság megteremtése" kifejezés... (2014.04.11. 14:51) Az igazság igéje
  • Wi: @Porta Logica: Dear Mr Porta Logica, ez idézet a műből vagy szabad improvizáció a témára? (2014.03.07. 17:05) Hezitálni és hezitálni hagyni

Kategóriák

A könnyű út...

2014.02.27. 22:30 Wi

Dióhéjban

separation-in-the-evening-1922.jpg

Elmondom röviden, miről kíván szólni ez a blog.

Először is megpróbálom megfordítani azt a logikát, hogy nekem, mint választópolgárnak egy adott kínálatból kell választanom. Ehelyett megfogalmazom, hogy mit szeretnék, és kérdezem, van-e rá jelentkező, aki a képviseletemre vállalkozik. Természetesen ez csak akkor működhet, ha az derül ki, hogy tömegével léteznek olyan választók, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak. Ez tehát egy kérdés, amire majd keresem a választ.

Nem érzem magam elégedettnek a közéletünkben uralkodó állapotok és tendenciák miatt és ennek a feszültségnek a levezetését egyedül attól remélem, ha megpróbálok személyesen is tenni valamit. Hogy ez konkrétan hogyan valósulhat meg, nagyban függ attól, hogy mekkora egyetértésre lelnek majd az itt leírtak. Más helyzet lenne, ha a gondolat azonnal képviseletet tudna szerezni az országgyűlésben, és más, ha parlamenten kívüli eszközökkel, például alapítványi formában lehet érte dolgozni.

A közelgő választásokat megpróbálom egyfajta mérésre felhasználni, felmérni a kiindulási helyzetet. A részleteket itt mellőzöm, de a felhívás lényege, hogy az egyéni jelöltek körében keresem azokat, akik a gondolattal egyetértenek, és hajlandók elköteleződni mellette. A választópolgárokat pedig arra kérem, támogassák ezeket a jelölteket, ha az irányvonallal egyetértenek, függetlenül attól, hogy egyébként milyen pártot támogatnak.
Remélem, hogy a kifejtés során sikerül majd elég erős érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért is kövesse egy választó ezt a javaslatot. Azt belátom, hogy első hallásra legalábbis szokatlannak – ha nem eleve életképtelennek – tűnhet az ötlet, hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy ha már valaki talált pártpreferenciát, akkor automatikusan annak egyéni jelöltjét is támogatja

Maga a „program” – amint azt a blog címe is sugallni akarja – egy hosszú távú tevékenykedés közéletünk javítására. Jellemzője talán annyi, hogy a megszokottnál hangsúlyosabban a berendezkedés szerkezetére fókuszál. A jelenlegi működés hiányosságait kevésbé emberi tényezőkre próbálja meg visszavezetni, mint olyan hibákra, melyek szerint nem jól ismerünk fel, rangsorolunk és különítünk el feladatokat, osztunk ki felelősségeket és erőforrásokat.

A gondolati hátteret a türelmes Olvasó alaposabban tanulmányozhatja a szerényen csak Írásnak titulált anyagból. Ennek kétségkívül nagy hátránya, hogy nem azért született, hogy ennek a blognak a melléklete legyen. Hogy mikor és miért, azt elmeséli benne az Előszó.

A blog tehát – eltekintve az ilyen bevezető jellegű posztoktól – három szakaszra oszlik. Az első az Előjátéknak nevezett rész, mely a választásokig húzódó időszakkal foglalkozik. A második rész próbálja az Íráson és néhány egyéb bejegyzésen keresztül a gondolati hátteret bemutatni, az érveket fölsorakoztatni. A harmadik rész maga a katedrálisépítés, jelenleg csak vázlatosan jelenik meg, ez lesz azonban csírája annak a munkának, ami az Előjáték után veheti kezdetét.

Megjegyzés. Mivel a blog számos bejegyzéssel indul, a kommentezés lehetőségét az indító posztokra kikapcsoltam. Kommentezni a Hezitálj, hezitálj, hezitálj… posztot lehet, azt is előmoderált formában.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://katedralisepitok.blog.hu/api/trackback/id/tr355794921
süti beállítások módosítása