HTML

fog ez látszani?

ez az a blog...

ahol lerakom a magyar demokrácia katedrálisának alapkövét. Jóllehet, egyáltalán nem vagyok az a világ folyásába beavatkozós fajta. De ezt történetesen megígértem a gyerekeimnek. Bizony, néha ilyen apróságokon múlnak a dolgok...

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Friss topikok

  • Porta Logica: Alább amellett fogok érvelni, hogy az "igazság megismerése" és az "igazság megteremtése" kifejezés... (2014.04.11. 14:51) Az igazság igéje
  • Wi: @Porta Logica: Dear Mr Porta Logica, ez idézet a műből vagy szabad improvizáció a témára? (2014.03.07. 17:05) Hezitálni és hezitálni hagyni

Kategóriák

A könnyű út...

2021.08.22. 20:30 Wi

Lábszár ellenfényben (részlet)

I.

– Mikor nyílt ez az étterem?

– Még fel sem épült uram.

– Nagyon szép helyen van.

– Köszönöm uram. Mivel szolgálhatok? Ha megengedi… ma felséges a lábszárunk.

– Lábszár? Hogyan készül?

– Natúr, éppen csak egy kis ellenfényben.

– És milyen lábszár?

– Női lábszár, természetesen. Hozhatok egyet?

– Nézze, már vége a paraolimpiának.

– Értem, hozok egy párat. Foglaljon helyet uram.

Az ősz közeledtével a szigetspiccre a koradélutáni órákban érdemes érkezni. Amúgy sem gyakori, ráadásul némileg feledékeny látogatóként minden egyes alkalommal elcsodálkozunk, ahogy az utolsó méterek megtétele a ritkás ártéri erdőben a szinte észrevehetetlen folyamatos lágy ívű balkanyarral finoman megzavarja tájékozódási képességünket és a csúcs kibukkanása megtréfálja elképzelésünket a sziget állásáról. A spicc ugyanis valójában egészen délnyugatnak fordul, minket újból meghökkentve, a Szentendrei-Dunaág keskeny szalagját viszont szorosan a Visegrádi hegység tövéhez simítva. Ennek köszönhető, hogy a leszűkülő meder a már alacsonyabban járó nap sugaraitól védetten képes akár egész délelőtt megőrizni a reggeli párát és a megérkezéskor feltáruló kép bal felét áttetsző fátyol mögé rejti. Jobb kéz felől viszont az elterpeszkedő Nagy-Duna még hallani sem akar az ősz közeledtéről, tobzódik a totális napsütésben. A szigetcsúcs – mint óceánjáró orra – lágyan imbolyogni látszik a két világ határán. A hajó orrában pedig – a maga részéről – ott imbolyog egy apró alak.

Ugyanis nem akármilyen nap ez a mai. Első randevús nap. Amolyan régen volt és régen várt. Váratlanul jött és már alig remélt. A visszafogott biciklizés éppen annyira gyötörte meg a testet, amennyire kell. Éppen, hogy egy kicsit elbóduljon, némileg öntudatlanul keresse az enyhet a sajgó tagoknak. Bricsesz nadrágot följebb tűrni, a kavicsok között surrogó hűsítő sekélybe belegázolni. A lábszár natúr, éppen csak egy kis ellenfényben.

A vendéglős elismerésre méltó lényeglátással ragadta meg a jelenetet. Az étlapra ezt írta – márpedig ennél pontosabban fogalmazni aligha lehet:

Tébláb kavicságyon

avagy az immanens tétovaság önálló létre ébredése tébláboló lábak képében.

II.

Kényelmesen bevackolom magam az asztalhoz. Szemből a Fellegvár uralja a teret. Bár maga alig-alig kivehető a párát elgőzölögtetni igyekvő napfényben, felsőbbsége megkérdőjelezhetetlen. Mint magas egyházi méltóság útját kereső zarándokhoz, úgy ereszkedik le hozzám, pátoszba kevert csipetnyi iróniával kérdi: ugyan, honnan jövünk, s merre megyünk gyermekem?

Na tessék, hogy mi van? Eltelik egy kis idő, mire egyáltalán fölfogom a kérdést. Látható és láthatatlan, múlt és jövő, előttem és mögöttem? Tényleg, hogy is vannak ezek a dolgok? Hátunk mögött szeretnénk valahogy tudni a múltat és lépdelni arccal a jövő felé? Micsoda képtelen ötlet? Amit magam előtt látok, az – ehhez kétség nem fér – a színtiszta múlt. Rég- és közelmúlt egyaránt. Ott van már benne az a pillanat is, ami az imént még jelen volt. És lám, ebben a keretben hirtelen azonnal a helyére kerül minden. A történelem hűs árama szemből, a látott, látható múltból csörgedez felém, hogy – lábam körül nyaldosva, majd – a szigetspicc által választásra kényszerítve – eltérülve jobbra vagy balra – haladjon tovább a hátam mögé. Arra, ahol valahol a jövő csírái rejtőznek. A kifürkészhetetlen világába, ahova a pillantásom el sem ér.

Az időbe révedés természetes irányának ez a váratlan meglelése, az ebből fakadó emelkedettség és nyugalom fura módon keveredik az első randis nap amúgy nagyon is földi izgalmával, válaszok fürkészésével.

– Vajon nem addig legszebbek-e már a kérdések is, míg nyitottan lebegnek? – fontoskodik tovább öntelten a Fellegvár – Ameddig bennük rejlik az összes képzelhető válasz lehetősége?

Más körülmények között talán készséggel tekinteném ajándéknak ezt a kérdést is, elmerülni benne azonban most nincs idő. Szemem láttára dolgozik ugyanis éppen a látványszakács. Készül a ház napi specialitása – a tétova láborgia – néhány illékony pillanatba zárva. Judit kiszámíthatatlanul lépked jobbra-balra. Időnagyítás – mormogom magam elé megilletődötten, ahogy a törékeny alakot nézem, és hálásan nyugtázom, hogy a legapróbb részlet megfigyelésére is időt hagyva szédeleg előttem ez a megfejthetetlen csoda. A csoda, amelynek szülőit pedig nagyon is jól ismerem. A valószínűtlenség és az eldőlni nem akarás közös gyermeke imbolyog előttem. A szökőkút vízsugarán táncoló pingponglabda.

Az oly kedves látvány rabjaként a lelkem minden határon túl tágul. A jövő latolgatásának bármiféle kényszerét úgy hullajtom el, mintha nem is kapaszkodtam volna ilyesmibe soha. Elönt egy bizonyosság. Mostantól képes vagyok egyformán menni előre. Egyformán, mindegy mi felé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katedralisepitok.blog.hu/api/trackback/id/tr6516667420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása