HTML

fog ez látszani?

ez az a blog...

ahol lerakom a magyar demokrácia katedrálisának alapkövét. Jóllehet, egyáltalán nem vagyok az a világ folyásába beavatkozós fajta. De ezt történetesen megígértem a gyerekeimnek. Bizony, néha ilyen apróságokon múlnak a dolgok...

Creative Commons liszensz

Creative Commons Licenc

Friss topikok

  • Porta Logica: Alább amellett fogok érvelni, hogy az "igazság megismerése" és az "igazság megteremtése" kifejezés... (2014.04.11. 14:51) Az igazság igéje
  • Wi: @Porta Logica: Dear Mr Porta Logica, ez idézet a műből vagy szabad improvizáció a témára? (2014.03.07. 17:05) Hezitálni és hezitálni hagyni

Kategóriák

A könnyű út...

2015.02.04. 23:00 Wi

Hadüzenet, sajnálom...

Korábban nem gondoltam volna, hogy ezeken az oldalakon úgynevezett napi aktualitások kapcsán szeretnék írni bármit is. Változnak a dolgok.

before-the-blitz-1923_1_.jpg

Ez egy nyílt levél Gulyás Gergelynek, segítsetek célba juttatni.

Kedves Gergely,

nyilván nem veszi személyeskedésnek, hiszen Ön vállalkozott arra, hogy a Rendszer üzeneteit eljuttatja hozzám, természetes hát, hogy ugyanerre a szerepre kérem a másik irányban.

Ma nyilatkozataival többször is átcikázott látómezőmön, amiből is világossá vált, hogy az illiberális demokrácia szófordulatot nem hagyjuk csupán a liberális eszmék verbális rugdosásának egyik eszközeként lassan feledésbe merülni, hanem igenis megtöltjük tartalommal.

Ön ma eszmét futtatott többek között a következőkről:

  • a német demokrácia a demokrácia felfogás egy konszenzus kereső irányzata, aminek az az oka, hogy a mindenkori kormányzó erők nem rendelkeztek önmagukban elegendő legitimációval – Schlappschwänze im Vergleich zum Orbán's Regime – koalíciós partnerekkel való együttműködésre szorultak
  • Magyarország – már a rendszerváltás óta – más úton jár

Legyen szabad egy rövid parabolán keresztül a demokrácia és az illiberális demokrácia különbségének csak egyetlen aspektusára rámutatni.

Kannibálokkal kereskedünk, most szállítási kötelezettségünk támad. Két javaslat fekszik az asztalon: a kisebbség szerint vágjuk le a többség fülét, a többség szerint vágjuk le a kisebbség lábát. Mindkét javaslat kiadja a szükséges kvótát.

Megtörténik a szavazás, az eredmény nem okoz meglepetést, a kisebbség bírósághoz fordul, hogy a döntés rá nézve aránytalanul nagy sérelmet jelent. Itt válik ketté a történet demokráciában és illiberális demokráciában: demokráciában a bíróság a döntést megsemmisíti, hiszen a kisebbségeket a többségi döntéssel szemben is bizonyos védelem illeti meg, illiberális demokráciában a bíróság a kerestet elutasítja, hiszen a többség akarata érvényesült.

Sajnálom, sem a keresztény, sem a zsidó, sem a buddhista, sem a muzulmán értékrendem nem tudja, de nem is akarja elfogadni az illiberális demokrácia eszméjét. A demokráciának a többség akarata érvényesülésére való degradálása számomra elfogadhatatlan. Fájdalmasan rövid és logikus út vezet ettől a vulgáris demokráciafölfogástól addig – ahol most tartunk – hogy a kisebbség véleményét meghallgatni is egyszerű időpocsékolás. Lemondunk hát mindarról, ami egy demokratikus berendezkedés hozadéka lehetne, hogy a kisebbség akár az adott esetben rá nézve kedvezőtlen döntést is képes sajátjaként megélni, azt követni. Á Dieu NER!

Kedves Gergely,

lehet, hogy személyes élményei még haloványak voltak, informálódni meg talán nem elég körültekintően tetszett, mindenesetre megítélésem szerint a rendszerváltás óta demokratikus értékrend szempontjából kifejezetten visszafejlődtünk, azt is gyorsuló ütemben. Szemben azzal a vélekedéssel, hogy türelem, a demokrácia előbb-utóbb kialakul. Már miért tenné?

Most, hogy hadban állunk, íme harci indulónk:

 

az üzenet 2:49 – 3:09 között.

üdvözlettel:

Wittmann Imre

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katedralisepitok.blog.hu/api/trackback/id/tr457141785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása